W minionym tygodniu w Miejskim Ośrodku Kultury w Pasymiu odbyły się miniwarsztaty kulinarne, których główną bohaterką była kasza. Uczestnicy nie tylko teoretycznie zapoznali się z jej walorami, ale też mogli spróbować potraw powstałych na bazie tego zdrowego produktu.

Kasza w roli głównej
Mieszkańcy, którzy wzięli udział w warsztatach, mogli delektować się smakiem i zapachem potraw

Pasym od kilku lat należy do sieci miast Cittaslow, której ideą jest m.in. promowanie zdrowego stylu życia. Temu właśnie służyły miniwarsztaty kulinarne, które w minionym tygodniu odbyły się w pasymskim MOK-u. Uczestnicy poznali różne rodzaje kasz, ich zalety, wartości i technikę przygotowywania. Dowiedzieli się czym jest kasza, z czego powstaje, z czym ją łączyć i dlaczego warto ją jeść. Towarzysząca warsztatom degustacja potraw z kaszy, w wersji wytrawnej i deserowej, dopełniła teorię. Mieszkańcy, którzy wzięli udział w warsztatach, mogli delektować się smakiem i zapachem potraw, bez pośpiechu, w poczuciu zadowolenia, zgodnie z filozofią „slow”, promującą dobrą jakość życia. Na zakończenie spotkania otrzymali ciekawe przepisy z zastosowaniem kaszy, łatwe do wprowadzenia do codziennego jadłospisu.

Przy okazji – ze strony uczestników zajęć – padły deklaracje zmiany, lub poprawy nawyków żywieniowych. Warsztaty poprowadziła Irena Januszewska z Krzywonogi, członkini Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Warmii, Mazur i Powiśla, promotorka zdrowego żywienia, której „Bezglutenowe menu” oraz nalewka „Bzinka” otrzymały certyfikat „Produkt Regionalny Gminy Pasym”– przyznawany wyjątkowym, lokalnym produktom. Następne spotkania kulinarne w stylu „slow” już wkrótce.

(d)