„Królik i lokalny król ziemniak” to konkurs, w którym na najpiękniej i najsmaczniej podaną potrawę rywalizowali uczniowie Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych. Zwyciężyła rolada z królika przygotowana przez Wiktorię Parzych i Oskara Nowaka z II klasy.

Kulinarne talenty
Zwycięska para Wiktoria i Oskar w trakcie demonstrowania rolady z królika

W szczycieńskim Zespole Szkół nr 2 odbył się konkurs kulinarny o tytuł „Mistrza Szkolnej Patelni”. Przedmiotem zmagań był królik, którego należało przyrządzić w dowolny sposób, ale z ziemniakami, bez których trudno sobie wyobrazić naszą regionalną kuchnię, stąd i nazwa konkursu „Królik i lokalny król ziemniak”. Do walki o tytuł mistrza stanęło 8 kucharskich tandemów z Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych, reprezentujących klasy I - IV. Wydawało się, że faworyzowało to starszych uczniów, mających większe doświadczenie i umiejętności. Okazało się jednak, że i młodsze roczniki skutecznie rywalizowały ze starszymi koleżankami i kolegami.

Królika przyrządzano na najrozmaitsze sposoby, jako comberki w sosie jabłkowym, skoki w żurawinowym, czy pod postacią rolady faszerowanej podrobami. Z nie mniejszą fantazją młodzi adepci sztuki kulinarnej potraktowali kartofle. Przyrządzano je na wiele sposobów (duszone, gotowane, smażone) i pod różnymi postaciami (m. in. purée, czipsy, frytki), a wszystko przyozdabiane jeszcze miętą lub tymiankiem z dodatkiem zielonego groszku, z buraczkami, brukselką, śliwką albo kurkami.

 

 

Aby zapoznać się z pełną treścią artykułu zachęcamy
do wykupienia e-prenumeraty.